Tugba

Hallo ik ben Tugba (spreek uit als Toeba) en werk parttime als GZ-psycholoog bij Centrum voor Schematherapie. Na het afronden van de opleiding Forensische orthopedagogiek ben ik aan de slag gegaan als behandelaar binnen de forensische GGZ waar ik nu nog binnen verschillende afdelingen parttime werkzaam ben. Voor mij is de eerste en belangrijkste stap in behandeling om samen met de cliënt een team te vormen en in samenwerking op zoek te gaan naar mogelijke verklaringen voor herhalende (ongewenste) gedragspatronen of vastgelopen gedrag. We gaan als het ware samen op zoek naar de losse puzzelstukjes en deze zoveel mogelijk bij elkaar brengen om de puzzel te vormen, waarmee we een plan voor behandeling kunnen opstellen.

Dit onderzoekstraject en het werken aan het doorbreken van gedragspatronen kosten tijd en energie, dat realiseer ik me heel goed. Werken aan verandering ligt ook vaak buiten de comfortzone; dat is een spannend gebied en tegelijkertijd een gebied waarin je veel kunt leren. Daarom vind ik het onmisbaar om in een prettige samenwerking met de cliënt een haalbaar behandelplan op te stellen waar de cliënt achter staat. Ik vergelijk dit proces als werken aan een fitter lichaam; door één keer naar de sportschool te gaan bereik je dit niet. Het is daarom belangrijk om de motivatie en discipline te vinden om hier actief mee aan de slag te gaan met een haalbaar plan en een duwtje in de rug te krijgen waar nodig.

Mijn interesse voor schematherapie begon toen ik voor de opleiding Cognitieve Gedragstherapeut een cursus hierover volgde en in de praktijk zag hoe schematherapeutische interventies helpend kunnen zijn. Het geeft mij veel voldoening om te zien hoe cliënten hiermee met (kleine) stappen kunnen toewerken naar hun beoogde doelen. Naast mijn rustige presentatie en empathische houding, vind ik het inzetten van gepaste humor typerend aan mijn persoonlijke stijl. Tot slot zie ik meerwaarde in het inzetten van mindfulness- en/of yoga-oefeningen, zonder te veel zweverige poespas. 

BIG: 59928888725