Mila

In mijn werk als psycholoog heb ik mogen meemaken hoe anders iemands leven eruit kan komen te zien in een jaar tijd. Werk en relaties kunnen een vlucht nemen. Je kunt zelf achter het stuur gaan zitten en het leven richting geven, in plaats van geleefd te worden. Je kunt zelf bepalen wat je wil en ervoor gaan, in plaats van je te laten leiden door anderen of je druk te maken over hun mening. Je kunt grip krijgen op je gevoelens, in plaats van overspoeld te worden of te ontdekken dat je ze niet in de hand hebt. Je kunt een andere weg inslaan, in plaats van in dezelfde valkuilen te trappen of in de ene na de andere nare situatie of relatie terecht te komen.

Klachten kunnen verdwijnen, relaties kunnen verbeteren, onzekerheden en spanningen kunnen afnemen. Het leven kan enorm lichter en fijner voelen. Je kunt kiezen voor leven in plaats van overleven.

Het verleden kun je niet veranderen, maar het hoeft niet jouw toekomst te bepalen. Je hoeft niet op de oude manier verder te gaan, als je dat niet wil. Je hebt de mogelijkheid om schoon schip te maken en aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Je kunt voor die baan of relatie of dat droomleven gaan. Je kunt besluiten dat je zonder klachten verder wil. Je kunt beslissen de last op je rug hier te laten. Je hoeft niet door te gaan op het pad waar je op zit, ook niet als je familie of vrienden daarop zitten of je al zoveel jaar op dit pad loopt.

Je kunt kiezen voor een ander leven. De keuze kan geen ander voor je maken. Als je denkt dat jouw klachten te ingewikkeld zijn, bedenk dan dat schematherapie juist voor hardnekkige patronen ontwikkeld is. Misschien heb je al wat (of heel wat) geprobeerd en is het niet gelukt.  Dat is begrijpelijk. Veranderen is spannend, het is niet makkelijk en soms is het zoeken naar de juiste aanpak of het juiste moment. Ook toen ik in de verslavingszorg werkte, heb ik dat gezien. Door telkens realistische doelen te stellen en ervoor te gaan, kun je echter heel ver komen; zo ver dat je na een jaar versteld kunt staan van jezelf.

Je hoeft het ook niet alsmaar alleen te proberen. Sterk zijn is hulp durven vragen. Als je een nieuwe weg in wil slaan, help ik je graag om te verkennen waar je nu staat, wat jou daar gebracht heeft en waar je heen wil. Ik sta naast je en oordeel niet; ik vind het belangrijk dat je weet dat alles besproken kan worden. Ik zal eerlijk delen wat ik denk, je handvatten bieden en je aanmoedigen onderweg naar jouw doel.

Laten we er een mooie reis van maken!